Pszenne bułeczki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszne bułeczki, idealna na śniadanie.

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    1 torebka drożdży suszonych 7 g
    140 ml wody
    140 ml mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju

Pszenne bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i mleko wymieszać razem. Do mąki dodać suszone drożdże i wymieszać. Dodać także po łyżeczce soli i cukru, wymieszać. Wlać mleko z wodą. Przez chwilę wyrabiać ciasto. Następnie dodać 3 łyżki oleju i dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu. Następnie formować bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić spore odstępy, ponieważ bułeczki będą rosnąć. Na bułkach zrobić nacięcie (prawie do dna, ale nie przeciąć). Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min. Po tym czasie blachę z bułkami włożyć do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec ok. 20 minut.
    Z przepisu wychodzi 7 bułeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy