Pszenne bułeczki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bułeczki mleczne, puszyste lekko słodkie, najpyszniejsze jeszcze ciepłe z masłem,lub ulubioną konfiturą i kubkiem kakao

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750g mąki
    540ml mleka
    90g masła
    50g drożdży
    3 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki soli

Pszenne bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.


    Resztę mleka podgrzać, rozpuścić w nim masło, sól, resztę cukru, do letniego mleka dodać rozczyn, wymieszać, wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto.

    Odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto chwile wyrabiać, formować bułeczki, układać w formie, odstawić do wyrośnięcia, przed pieczeniem delikatnie posypać mąką.
    Piekarnik nagrzać do 180*C, bułeczki piec około 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy