Pszenne bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.50 ml ciepłego mleka łączymy z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Mieszamy i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Resztę mąki przesiewamy dodajemy jajko, sól, masło,resztę mleka- delikatnie ciepłego oraz olej. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy na gładką, jednolitą masę, po czym delikatnie smarujemy olejem wierzch i zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu na ok. godzinę do wyrośnięcia. Następnie znowu wyrabiamy i dzielimy na 10 części (jeśli ktoś chce mniejsze to ok.12), formujemy delikatnie w kulki, obtaczamy w mące i kładziemy na brytfannie. Zostawiamy ponownie na ok 15 min do wyrośnięcia, przed włożeniem do piekarnika smarujemy olejem.
Pieczemy ok 25 minut w temp 180 st.
Porady
Na brytfannę kładziemy papier do pieczenia i posypujemy solidnie mąką, dzięki czemu bułki nie będą przywierać i przypalać się.
Komentarze