Pszenne bułeczki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 25 min

Po raz pierwszy postanowiłam upiec samodzielnie bułeczki :) Zwykłe najprostsze, kolejne będą pewnie z dodatkami:)

  • 2 godz. 25 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki + 0.5 szklanki do podsypywania i obtaczania
    4 dkg świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    Szklanka mleka
    1 płaska łyżeczka soli
    20 dkg roztopionego masła
    3 łyżki oleju
    1 jajko

Pszenne bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 50 ml ciepłego mleka łączymy z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Mieszamy i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
    Resztę mąki przesiewamy dodajemy jajko, sól, masło,resztę mleka- delikatnie ciepłego oraz olej. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy na gładką, jednolitą masę, po czym delikatnie smarujemy olejem wierzch i zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu na ok. godzinę do wyrośnięcia. Następnie znowu wyrabiamy i dzielimy na 10 części (jeśli ktoś chce mniejsze to ok.12), formujemy delikatnie w kulki, obtaczamy w mące i kładziemy na brytfannie. Zostawiamy ponownie na ok 15 min do wyrośnięcia, przed włożeniem do piekarnika smarujemy olejem.
    Pieczemy ok 25 minut w temp 180 st.

Porady

Na brytfannę kładziemy papier do pieczenia i posypujemy solidnie mąką, dzięki czemu bułki nie będą przywierać i przypalać się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy