Pszenne bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, roztopione i przestudzone masło, jajko, wodę oraz sól. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Dzielimy je na 10-12 równych części, stolnicę podsypujemy lekko mąką i formujemy niewielkie bułeczki. Przekładamy je na wyłożoną papierem, blachę do pieczenia. Możemy naciąć wierz bułek nożem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 10-15 minut żeby się troszkę urosły. Po tym czasie każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 20-22 minut aż do momentu kiedy będą rumiane. Studzimy na kratce.
Komentarze