Pszenne bułeczki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Te mięciutkie, delikatne w środku bułeczki z chrupiącą skórką idealnie smakują z masłem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
    7 g drożdży suchych
    1 płaska łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    250 ml letniej wody
    80 g roztopionego masła

    1 jajko do posmarowania wierzchu bułek

Pszenne bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, roztopione i przestudzone masło, jajko, wodę oraz sól. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
    Dzielimy je na 10-12 równych części, stolnicę podsypujemy lekko mąką i formujemy niewielkie bułeczki. Przekładamy je na wyłożoną papierem, blachę do pieczenia. Możemy naciąć wierz bułek nożem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 10-15 minut żeby się troszkę urosły. Po tym czasie każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 20-22 minut aż do momentu kiedy będą rumiane. Studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy