Puszysty suflet serowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Puszysty suflet danie dla każego

  • 45 min

Składniki:


  • 3 łyżki masła
    1/2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    gałka muszkatołowa
    sól
    biały pieprz do smaku
    100 g twardego sera żółtego
    4 jajka

Puszysty suflet serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę a po chwili wlewamy zimne mleko. Mieszamy energicznie i gotując na małym ogniu oczekujemy momentu aż masa zacznie gęstnieć. Międzyczasie doprawiamy ją białym pieprzem , gałką muszkatołową i solą. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy a białka ubijamy na sztywną pianę . Dokładamy do masy starty na drobnych oczkach ser. Miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i już delikatnie mieszamy łyżka . Do kokilek przekładamy masę. Ustawiamy na blaszce wszystkie kokilki i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. Następnie zwiększamy temp. do 210 stopni C i pieczemy około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy