Suflet cytrusowo-serowy

0 (0 ocen)

na obiad i na deser

Składniki:

  • Składniki :

    3 cytryny,
    1/2 szklanki soku z cytryny,
    4 łyżki cukru,
    3 żółtka,
    3 łyżki śmietany 30%,
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki masła,
    3 łyżki serka śmietankowego.
    Składniki mus :

    3 białka,
    3 łyżki cukru,
    3/4 szklanki mąki.

Suflet cytrusowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny dokładnie oczyść i sparz gorącą wodą. Odetnij wierzch i dokładnie wydrąż.
  • 2. Z wydrążonych cytryn dokładnie odciśnij sok. Wsyp cukier i postaw na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Sok z cytryny powinien być gorący. Do rondla wbij żółtka. Dodaj śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj składniki. Nie przerywając mieszania wlej wolnym strumieniem gorący sok z cytryny. Postaw krem na wolny ogniu. Podgrzej aż zgęstnieje cały czas mieszając. Do gęstego kremu dodaj serek i masło. Dokładnie połącz składniki. Krem ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą.
  • 3. Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Mikser przełącz na najniższe obroty. Wsyp mąkę i dodaj krem cytrynowy. Połącz składniki.
  • 4. Cytryny napełnij musem równo z nacięciem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy