Rolada boczkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W kuchni lubię wyzwania, jakimi są nieznane mi potrawy. Tę przystawkę jadłam u siostry, a potem upiekłam swoim domownikom. Bardzo im smakowała.

Składniki:

  • ● podłużny, ok. 2-kg płat chudego surowego boczku
    ● majeranek
    ● sól
    ● 2 łyżki keczupu
    Farsz: 50 dag mielonego mięsa
    ● 1 mała bułka
    ● 2-3 ząbki czosnku
    ● 1-2 żółtka
    ● sól
    ● pieprz

Rolada boczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem
    i lekko rozbijamy. Nacieramy solą i majerankiem.
  • 2. Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Wkładamy do
    mięsa. Dodajemy żółtka oraz posiekany i roztarty z solą
    czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na boczek
    wykładamy cały
    farsz, ciasno zwijamy
    i dokładnie obwiązujemy.
    Smarujemy keczupem
    i wkładamy do żaroodpornego
    naczynia.
  • 3. Pieczemy pod przykryciem
    50 minut w temperaturze
    190 °C. Następnie
    odkrywamy i pieczemy
    z każdej strony do zrumienienia
    (po ok. 15 minut).

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy