Rozgrzewający kapuśniaczek

0 (0 ocen)

Nie jest to do końca zupa, a bardziej gęsta jednogarnkowa potrawa idealna na chłodne dni bo syci i rozgrzewa.

Składniki:

  • 60 dag mięsa z łopatki
    50 dag ziemniaków
    2 marchewki
    1 cebula
    kawałek pora
    1/4 małej główki białej kapusty
    2 łyżki oleju
    1 łyżka przecieru pomidorowego

Rozgrzewający kapuśniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozgrzewający kapuśniaczek 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę, posypać solą i pieprzem do garnka wlać olej i podsmażyć na nim mięso, kiedy mięso się lekko zrumieni zmniejszyć płomień i dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz marchew pokrojoną w plasterki, cały czas mieszając smażyć około 5 minut.
  • Rozgrzewający kapuśniaczek 2. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, por i kapustę pokroić w paseczki.
  • rozgrzewający kapuśniaczek 3. Do garnka z mięsem dodać 1 listek laurowy, 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, do garnka wrzucić ziemniaki, por i kapustę,
  • rozgrzewający kapuśniaczek 4. dolać 3 szklanki gorącej wody i nie mieszając przykryć garnek pokrywą szybkowarową i gotować całość 5 minut od momentu kiedy wyskoczy zawór bezpieczeństwa.
  • rozgrzewający kapuśniaczek 5. Po zdjęciu pokrywy do potrawy dodać przecier pomidorowy i doprawić.
    Podawać posypane zieloną pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy