Ryż z jabłkiem w nowej odsłonie

0 (0 ocen)

Deser, który przywodzi na myśl wakacje spędzane u babci. Udoskonalona, dietetyczna wersja znanego nam wszystkim rarytasu.

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu
    2-3 duże jabłka
    150 g maślanki
    1 cukier waniliowy
    cukier
    cynamon, kawałki czekolady do przybrania

Ryż z jabłkiem w nowej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale bez dodatku soli. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i zesmażamy, jeśli są bardzo kwaśne, należy je lekko dosłodzić. Maślankę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem według uznania (1-2 łyżki). Do pucharków wykładamy warstwami: ryż, maślankę, jabłka aż do wypełnienia. Wierzch posypujemy cynamonem, dodajemy kawałeczki czekolady. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy