Serduszkowe pączki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pączki w kształcie serduszek

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kostka drożdzy
    3/4 kostki margaryny
    4 szklanki mąki
    3 żółtka
    1 jajko
    szczypta soli
    0,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mleka
    1 łyżka cynamonu
    0,5 kostki masła
    1 puszka masy ajerkoniakowej
    olej do smażenia

Serduszkowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić i ostudzić. Zrobić rozczyn( 1 szklankę mleka lekko podgrzać, rozkruszyć drożdże, wsypać 2 łyżki cukru oraz dwie łyżki mąki, wymieszać ). Pozostawić na 15 minut. Żółtka i całe jajko zmiksować z cukrem, wlać pozostałe mleko. Masę przelać do wyrośniętego rozczynu. Wymieszać. Następnie wlać do przesianej mąki ze szczyptą soli. Dodać cynamon oraz ostudzoną margarynę. Dokładnie wyrobić ciasto (jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypać mąkę). Zakryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Stolnicę obsypać mąką i rozwałkować płat ciasta. Wykrawać serduszka wykrawaczką. Rozgrzać olej. Smażyć pączki z obu stron. Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z masą ajerkoniakową. Masę przełożyć do worka cukierniczego i nadziewać pączki. Dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy