Słodkie różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić. Masło stopić. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, dodać jajka, drożdże rozpuszczone w mleku i stopione, jeszcze ciepłe masło. Wszystko wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, uformować z nich kulki i ponownie odstawić do napuszenia na około 10 minut.
2.Każdą kulkę podzielić na 3 części
3. i rozwałkować na okrągłe placuszki.
4.Każdy posmarować nutellą lub roztopioną czekoladą
5.Złożyć na pół, tworząc półksiężyc i zakrywając nadzienie,
6.i ponownie na pół tworząc trójkąt.
7.Powstałe 3 trójkąty nakładamy lekko na siebie i zwijamy w rulon.
8.Powstałe różyczki układamy w foremkach na muffiny. Smarujemy żółtkiem rozbełtanym w mleku.
Komentarze