Słodkie różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam, dodaję masło, siekam, aby powstała kruszonka. Dodaję sól i cukier, mieszam.
Następnie dodaję żółtka oraz całe jajko, ugniatam elastyczne ciasto i odkładam na 15 minut do lodówki (w folii).
Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 mm.
Wykrawam kółka o średnicy około 5 cm (lub większe - w zależności od tego, jak duże różyczki chcecie uzyskać).
Układam obok siebie po 5 sztuk (tak, aby kółka minimalnie na siebie nachodziły). Łączenia lekko dociskam palcami, smaruję białkiem, następnie po całej długości rozkładam odrobinę marmolady (zostawiając suche brzegi).
Zwijam ciasto zaczynając od dołu w ruloniki, przekrawam na pół.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładam płatki formując różyczki.
Piekę około 15 minut w 190 stopniach.
Komentarze