Słodkie różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki dodać posiekane masło, cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto.Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść można dodać łyżkę zimnej wody. Uformować kulę i owinąć folią. Włożyć na pół godziny do lodówki (lub krócej do zamrażalnika).
2.Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować na około 3-4mm. Szklanką wykrawać koła. Układać 4 krążki na siebie tak, żeby trochę zachodziły na siebie, po czym zwijamy je w w dość luźny rulon, który przecinamy w połowie na dwie części.
3.Każdej różyczce rozchylamy lekko płatki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut, aż różyczki zarumienią się na brzegach.
Porady
Przed włożeniem do piekarnika, można różyczki delikatnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem kryształem, będą miały piękny złocisty kolor.
Komentarze