Słodkie Różyczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

W kuchni dbam nie tylko o smak potraw, ale również o ich prezentowanie się.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g zimnego masła,
    3 żółtka,
    2,5 szklanki mąki (pół na pół pszennej i krupczatki),
    3/4 szklanki cukru pudru,
    szczypta soli

Słodkie różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodać posiekane masło, cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto.Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść można dodać łyżkę zimnej wody. Uformować kulę i owinąć folią. Włożyć na pół godziny do lodówki (lub krócej do zamrażalnika).
  • Zwijanie różyczek 2. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować na około 3-4mm. Szklanką wykrawać koła. Układać 4 krążki na siebie tak, żeby trochę zachodziły na siebie, po czym zwijamy je w w dość luźny rulon, który przecinamy w połowie na dwie części.
  • 3. Każdej różyczce rozchylamy lekko płatki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut, aż różyczki zarumienią się na brzegach.

Porady

Przed włożeniem do piekarnika, można różyczki delikatnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem kryształem, będą miały piękny złocisty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy