Śniadaniowe Muffiny z marchewką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i bardzo pożywne. Jeśli Twoje dziecko nie lubi marchwewki na pewno się nie zorientuje, że jest w środku.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
    1 duża pomarańcza
    1 i 1/2 łyżki cynamonu
    1 szklanka (szklanka) cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    cukier waniliowy

Śniadaniowe muffiny z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę zetrzyj na tarce na małych oczkach, posyp dwiema łyżeczkami cukru, połową łyżki cynamonu i dwiema łyżkami soku z pomarańczy, odczekaj aż puści sok. Przelej go do szklanki.
  • 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę na duże muffiny wysmaruj masłem i oprósz mąką, lub wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. (Ja użyłam folii)
  • 3. W jednej misce wymieszaj składniki mokre : jaja roztrzep widelcem, dodaj olej i mleko. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier i cukier waniliowy, 1 łyżkę cynamonu i sodę. Dodaj do nich otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj suche i mokre składniki, a następnie dodaj marchewkę i wymieszaj. Przełóż do foremek i piecz 30-40 minut, do suchego patyczka. Studź w uchylonym piekarniku.

Porady

Muffiny możesz upiec też w mniejszym rozmiarze, wtedy skróć czas pieczenia do 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy