Śniadaniowe muffiny z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę zetrzyj na tarce na małych oczkach, posyp dwiema łyżeczkami cukru, połową łyżki cynamonu i dwiema łyżkami soku z pomarańczy, odczekaj aż puści sok. Przelej go do szklanki.
2.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę na duże muffiny wysmaruj masłem i oprósz mąką, lub wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. (Ja użyłam folii)
3.W jednej misce wymieszaj składniki mokre : jaja roztrzep widelcem, dodaj olej i mleko. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier i cukier waniliowy, 1 łyżkę cynamonu i sodę. Dodaj do nich otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj suche i mokre składniki, a następnie dodaj marchewkę i wymieszaj. Przełóż do foremek i piecz 30-40 minut, do suchego patyczka. Studź w uchylonym piekarniku.
Porady
Muffiny możesz upiec też w mniejszym rozmiarze, wtedy skróć czas pieczenia do 25 minut.
Komentarze