Spagetti z sosem a la bolognese

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sos podobny jest do sosu bolońskiego, ale robi się go o wiele szybciej

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    duża cebula
    3 ząbki czosnku
    700 ml bulionu warzywnego
    przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 puszka pomidorów w zalewie
    oliwa do smażenia
    opakowanie makaronu spagetti

Spagetti z sosem a la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso mielone i obsmażamy do zbrązowienia.
    Następnie do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pomidory z puszki a po kilku minutach gorący bulion. Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu około pół godziny
    Następnie dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko nadal dusimy przez kolejne 15 minut. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente

Porady

Makaron podajemy z utartym parmezanem lub zwykłym żółtym serem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy