Sycylijska uczta

0 (0 ocen)

Moje ulubione od dziś danie obiadowe :D

Składniki:

  • - 250g makaronu ( u mnie Casarecce sicilane)
    - garść fasolki szparagowej zielonej
    - pół puszki kukurydzy
    - kilka różyczek brokuła
    - 8 pomidorków koktajlowych
    - 2 kolorowe papryki - u mnie czerwona i żółta
    - pół bakłażana
    - 1 mała cukinia
    - 200g łososia
    - sól, pieprz, suszona bazylia, tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa, odrobina chili do smaku.
    - 1 łyżka oliwy
    - 2 ząbki czosnku
    - woda do podlania - u mnie wyszło ok. szklanki

Sycylijska uczta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Łososia kroimy w kosteczkę, papryki w paseczki, bakłażana w cieniutkie półplasterki, cukinię w kosteczkę. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywka dusimy pod przykryciem. Po 10-15 minutach dokładamy łososia i dusimy do miękkości. Kiedy wszystko pięknie zmięknie dodajemy makaron, czosnek, zioła i przyprawy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem jeszcze z 10 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy