Szczypiorkowy kurczak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne danie na niedzielny obiad.Z dodatkiem młodych ziemniaków stanowi bardzo efektowne a tanie danie.Na zimno z pieczywem będą stanowić wspaniałą przekąskę na pikniku.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 podudzia z kurczaka(mogą być pałeczki)
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    pęczek szczypiorku
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    sól,pieprz

Szczypiorkowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Miękkie masło utrzeć z posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym czosnkiem solą i pieprzem.Mięso z obu stron posmarować masą szczypiorkową i dokładnie zawinąć w folię aluminiową(każdy kawałek osobno).Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku(najlepiej w naczyniu do zapiekania bo sok może się wydobywać).Po 40 minutach można otworzyć zawiniątka aby skórka się przypiekła.Gdy stwierdzimy że jest gotowe wyjmujemy z piekarnika.Śmietanę mieszamy z solą i pieprzem i sosem polewamy mięso.

Porady

Do śmietanowego sosu można dodać posiekaną zieleninę:koper, bazylię,miętę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy