Tagiatelle z cukinią

0 (0 ocen)

  • 20 min

To idealne danie dla dwóch osób na upalne, letnie dni

  • 20 min

Składniki:

  • Dwie małe cukinie, 6 pomidorków koktajlowych, cebula dymka, ząbek czosnku, pól opakowania makaronu Tagiatelle (około 200g), dwa kremowe serki (typu Philadephia), 1/3 szklanki mleka, garść ziaren słonecznika, szczypiorek, oliwa z oliwek, pieprz, sól.

Tagiatelle z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w pióra, czosnek w plasterki i podsmażamy na oliwie przez około 3 minuty. W tym samym czasie gotujemy makaron. Następnie do cebuli dodajemy pokrojone w ćwierćtalarki (grubość według uznania) cukinie i znowu podsmażamy aż do uzyskania lekko rumianego koloru. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy serki, mleko, solimy, pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i znowu mieszamy. Patelnię ponownie stawiamy na ''gazie'' i jej zawartość doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy wszystko na talerze i dekorujemy przekrojonymi na pół pomidorkami, szczypiorkiem i uprażonymi ziarnami słonecznika. Smacznego!

Porady

Zamiast kremowego serka można także użyć sera pleśniowego typu Blue Cheese.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy