Tarta śmietankowo-owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, margarynę, cukier i jajko zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do lodówki na 40 min.
2.Ubijamy śmietanę, dodajemy żółtka, budyń i miód delikatnie mieszając.
3.Zimne ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy, tak aby placek był nieco większy niż średnica foremki na tartę. Wykładamy ciasto do foremki pozostałe ciasto na brzegach należy odkroić. Pieczemy ok 20 min. w temp. 180 stopni
4.Kroimy nektarynkę w księżyce. Na ostudzone ciasto nakładamy masę śmietanową, układamy nektarynki, posypujemy agrestem i porzeczką, a następnie za pomocą tarki i pozostałego po odkrojeniu ciasta robimy kruszonkę. Tartę pieczemy ok 35 min. w 180 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze