Tarta śmietankowo-owocowa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Do tarty pasują różne letnie owoce, można je również miksować, wtedy jest na prawdę kolorowo:)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna w kostce: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - śmietanki kremówki 30% lub 36%: 180 mililitrów
    - miód naturalny płynny: 1 łyżka
    - budyń śmietankowy: 3 łyżeczki
    - żółtko jajka: 2 sztuki
    - nektarynka: 1 sztuka
    - porzeczki czerwone: 3 łyżki
    - agrest: 3 łyżki
    - cukier puder (do posypania): 2 łyżki

Tarta śmietankowo-owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę, cukier i jajko zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do lodówki na 40 min.
  • 2. Ubijamy śmietanę, dodajemy żółtka, budyń i miód delikatnie mieszając.
  • 3. Zimne ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy, tak aby placek był nieco większy niż średnica foremki na tartę. Wykładamy ciasto do foremki pozostałe ciasto na brzegach należy odkroić. Pieczemy ok 20 min. w temp. 180 stopni
  • Tarta śmietankowo-owocowa 4. Kroimy nektarynkę w księżyce. Na ostudzone ciasto nakładamy masę śmietanową, układamy nektarynki, posypujemy agrestem i porzeczką, a następnie za pomocą tarki i pozostałego po odkrojeniu ciasta robimy kruszonkę. Tartę pieczemy ok 35 min. w 180 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy