Tarta szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo krucha tarta z wyrazistym nadzieniem.Gorąco polecam, prosta i tania, w sam raz na kolację czy obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    200 g mąki
    110 g masła
    łyżeczka soli (mała)
    2 żółtka
    łyżka śmietany

    Nadzienie:
    450 g mrożonego szpinaku
    cebula
    4 ząbki czosnku
    sól i pieprz
    2 żółtka
    4 białka
    olej
    100 g serka cammember
    100 g śmietany 18 %

Tarta szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystko szybko zagnieść i schować do lodówki na ok. 1 h.
  • 2. Nadzienie:
    Cebulkę podsmaż na oleju, dodaj zamrożony szpinak i posiekany czosnek.
    Wkrój serek i dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
    Do chłodnej masy dodaj żółtka i ubite na sztywno białka.
  • 3. Ciasto podpiecz przez ok.15 minut w tem. 200 stopni.
    Wyłóż masę szpinakową i piecz jeszcze przez 40 minut.

Komentarze

Podobne przepisy