Torcik bezowy z cytrynową śmietanką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Beza i prażone orzechy włoskie do tego kremówka z orzeźwiającą cytryną.

  • 30 min

Składniki:

  • Na tortownicę 16 cm

    Warstwa ciemna
    200 ml śmietany 30%
    1 kopiasta łyżeczka kakao
    3 łyżeczki przegotowanej wody
    15 ml soku z cytryny
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    ew. 1 mały śmietan fix

    warstwa jasna
    200 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    10 ml sok z cytryny
    pokruszone 4 bezy
    ew. 1 śmietan fix

    małe bezy
    ok. 70 g orzechów włoskich

Torcik bezowy z cytrynową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07jva40 1. Na suchej patelni prażymy orzechy.
    Dno tortownicy wykładamy bezami i częścią orzechów.
  • image-13lrkl2 2. Warstwa ciemna.
    Kakao rozpuszczamy w wodzie.
    Ubijamy zimną śmietanę i dodajemy wszystkie składniki.
    Masę przekładamy na bezy i posypujemy częścią orzechów i połamanymi bezami (ok.3-4 bezy).
  • image-1guwa98 3. Warstwa jasna.
    Ubijamy zimną śmietanę , dodajemy 1 łyżeczkę cukru waniliowego , 10 ml soku z cytryny i pokruszone bezy .
    Masę wykładamy na torcik , brzegi posypujemy kakao i orzechami włoskimi.
    Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
    Jeśli torcik chcemy przetrzymać do następnego dnia bezpieczniej jest dodać śmietan fix.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy