Zupa krem z pieczarek

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smaczna zupa pieczarkowa na chłodne zimowe dni.

  • 15 min

Składniki:

  • 400g pieczarek
    1 cebula
    3 łyżki masła
    800 ml bulionu
    150ml śmietany 18%
    sól
    pieprz

Zupa krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczraki umyć i oczyścić. Posztakować.
  • 2. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i zeszklić obraną i drobno posiekaną cebulę. Dodać resztę masła oraz pieczarki i podsmażać ciągle mieszając przez 8 minut.
  • 3. Kiedy grzyby zaczną się rumienić, wlać 4 łyżki wody i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 mint.
  • 4. Pieczarki zmiksować wraz z połową bulionu, wlać pozostały i gotować 5 minut.
  • 5. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować.

Porady

Podawać z pasztecikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy