zupa "zielono mi" ze szpinaku i cukinii

0 (0 ocen)

zupa jest bardzo smaczna, smakuje na ciepło i na letnio, można ją podać z grzankami, makaronem, ryżem................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • szpinak 2 pęczki, ząbki czosnku 4 sztuki, woda 1/2 litra, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, cukinia 2 średnie, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, masło 2 łyżki, śmietana 1/2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1/2 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka

Zupa "zielono mi" ze szpinaku i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. liście szpinaku opłukać, włożyć do dzbanka miksera, dać ząbki czosnku, wlać wodę 1/2 litra, dodać z włoszczyzny porę, liście selera i dobrze wszystko zmiksować
  • etap 2. obrać marchew, seler, pietruszkę i pokroić w kostkę, wsypać do wody 3 litry, dać kucharek i gotować z 15 minut
  • etap 3. dodać pokrojoną cukinię ze skórką i zagotować
  • etap 4. do zupy wlać z dzbanka szpinak, wlać trochę wody do dzbanka, opłukać i wlać do zupy, dodać masło, pieprz mielony i gotowac z 10 minut
  • etap 5. śmietanę 18 % słodka, mąkę, wodę wymieszać i wlać do zupy i mieszając zagęścić, dodać posiekaną natkę pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy