Bakłażan nadziewany mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetnie nadaje się na obiad ,jak i na kolację przy świecach. Subtelny smak bez nadmiaru dodatków. Prosto i smacznie.

  • 60 min

Składniki:

  • średniej wielkości bakłażan
    cebula
    2 ząbki czosnku
    200 g mięsa mielonego mieszanego
    2 średnie pomidory
    1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki oregano
    1.2 łyżeczki bazylii
    50 g startego żółtego sera
    1/2 pęczka koperku
    sól ,pieprz

Bakłażan nadziewany mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy na pół (wzdłuż) ,wycinamy miąższ ze środka. Połówki bakłażana oprószamy solą. Miąższ z bakłażana i cebulę kroimy w małą kostkę ,podsmażamy na oliwie. Gdy cebula zrobi się szklista dodajemy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pomidory (sparzone ,obrane ,bez nasion) pokrojone w paski ,doprawiamy solą ,pieprzem i ziołami (całość redukujemy ,by nie było zbyt dużo soku). Następnie studzimy i mieszamy z posiekanym koperkiem i tartym serem żółtym. Połówki bakłażana płuczemy ,osuszamy i wypełniamy farszem. Przekładamy do formy żaroodpornej i zapiekamy 30 min w temperaturze 190°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy