Nadziewany bakłażan

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybki obiad pełen smacznych dodatków.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 bakłażan - wydrążony + miąższ
    1 puszka pomidorów w puszce w całości
    1 cebula czerwona
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
    7-10 oliwek zielonych bez pestek
    4-5 łyżek oliwy z oliwek
    zioła prowansalskie
    2 łyżki octu z czerwonego wina
    2-3 łyżki wina czerwonego
    1 woreczek kaszy jaglanej ugotowany wg przepisu na opakowaniu
    kawałek parmezanu

Nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni, oliwę z oliwek wymieszać z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wydrążonego bakłażana wysmarować oliwą z dodatkami i wstawić do piekarnika na 8 minut.
    Miąższ z bakłażana, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę, podsmażać chwilę, dodać paprykę i miąższ z bakłażana, smażyć ok 7 minut, po tym czasie dodać pokrojone pomidory razem ze sosem oraz oliwki. Dusić pod przykryciem ok 15 minut. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą, dodać wino oraz ocet z czerwonego wina. Wymieszać. Kaszą jaglaną oraz farszem nadziać nasze bakłażany. Posypać startym parmezanem i zapiekać ok 5 minut w piekarniku. Gotowe! Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy