Nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 150 stopni, oliwę z oliwek wymieszać z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wydrążonego bakłażana wysmarować oliwą z dodatkami i wstawić do piekarnika na 8 minut.
Miąższ z bakłażana, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę, podsmażać chwilę, dodać paprykę i miąższ z bakłażana, smażyć ok 7 minut, po tym czasie dodać pokrojone pomidory razem ze sosem oraz oliwki. Dusić pod przykryciem ok 15 minut. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą, dodać wino oraz ocet z czerwonego wina. Wymieszać. Kaszą jaglaną oraz farszem nadziać nasze bakłażany. Posypać startym parmezanem i zapiekać ok 5 minut w piekarniku. Gotowe! Smacznego:)
Komentarze