Cebule faszerowane ryżem i grzybami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czasem lubię zafundować sobie kilkudniową dietę wegetariańską. Cebulki te stanowią wówczas idealną kolację!

  • 30 min

Składniki:

  • 4 cebule równiej wielkości
    2 dag suszonych grzybów
    2 czubate łyżki ryżu
    1 łyzka keczupu
    kilka rodzynek
    łyżka masła
    1/4 szklanki śmietany
    łyzka posiekanej natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku

Cebule faszerowane ryżem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebule faszerowane 1. Cebule obieramy . Ściamy ich wierzchołki. Za pomocą łyżeczki wydrążamy ich środki - pozostawiając dość grube ścianki.
    Wkładamy cebule do garnka, zalewamy wrzątkiem i podgotowujemy kilka minut. Ugotowane cebule odsączamy na sicie, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
  • Cebule faszerowane 2. Grzyby myjemy i namaczamy., Następnie gotujemy je, aż będą miękkie. Kroimy na mniejsze kawałki. Ryż płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie - na półtwardo. Odcedzony i ostudzony ryż łączymy z grzybami, keczupem, natką pietruszki i rodzynkami. Możemy doprawić do smaku, jeśli jest taka konieczność.
  • Cebule faszerowane 3. Tak przygotowany farsz wkładamy do cebulowych "miseczek". apełnione farszem cebule układamy w naczyniu żaroodpornym, wymarowanym masłem. Na każdą z nich kładziemy odrobinę śmietany i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około kwadransa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy