Cebule faszerowane ryżem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy . Ściamy ich wierzchołki. Za pomocą łyżeczki wydrążamy ich środki - pozostawiając dość grube ścianki.
Wkładamy cebule do garnka, zalewamy wrzątkiem i podgotowujemy kilka minut. Ugotowane cebule odsączamy na sicie, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
2.Grzyby myjemy i namaczamy., Następnie gotujemy je, aż będą miękkie. Kroimy na mniejsze kawałki. Ryż płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie - na półtwardo. Odcedzony i ostudzony ryż łączymy z grzybami, keczupem, natką pietruszki i rodzynkami. Możemy doprawić do smaku, jeśli jest taka konieczność.
3.Tak przygotowany farsz wkładamy do cebulowych "miseczek". apełnione farszem cebule układamy w naczyniu żaroodpornym, wymarowanym masłem. Na każdą z nich kładziemy odrobinę śmietany i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około kwadransa
Komentarze