Kapuśniak po amatorsku

0 (0 ocen)

Zupa z kapusty kiszonej z kiełbasa, papryką konserwową....

Składniki:

  • · wywar mięsny 1,5 L
    · kapusta kiszona 45 dag
    · kiełbasa 10 dag
    · czosnek 1 główka
    · masło 1 łyżka
    · cebula
    · tłuszcz
    · mąka pszenna 1-2 łyzki
    · papryka konserwowa 1-2 strąki
    · sól
    · pieprz
    · majeranek
    ziemniaki 3-4 szt

Kapuśniak po amatorsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrac i ugotować, pokroic w kostkę. Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Kiełbasę opłukać, włożyć do pozostałego wywaru, zagotować, następnie wyjąć, obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki. Czosnek obrać, sparzyć, podsmażyć na maśle. Cebule obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ziemniakami i pozostałym wywarem, czosnkiem, kiełbasą i zmieloną papryka oraz przyprawami, gotować kilka minut, doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy