Kapuśniak po Karpacku

0 (0 ocen)

Zupa z kapusty młodej na wywarze z mięsa z dodatkiem ziemniaków, ryżu, fasoli białej, moreli suszonych i wytrawnego białego wina...

Składniki:

  • 1,5 L wywaru z mięsa
    50 dag kapusty młodej
    4 ziemniaki
    2 łyżki ryżu
    3 łyżki fasoli
    3 łyżki keczupu
    3 łyżki przecieru z moreli suszonych
    2/3 szklanki białego wytrawnego wina
    sól
    pieprz
    przyprawa do zup

Kapuśniak po karpacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania razem z ryżem i ugotować do miękkości. Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny, potem ugotować, połączyć z zupą, keczupem, przecierem z moreli i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy