Kapuśniak po Wrocławsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

zupa z kapusty białej z parówkami cienkimi i migdałami...

  • 60 min

Składniki:

  • · wywar warzywny 1,5 L
    · kapusta biała 50 dag
    · cytryna 2 szt
    · migdały 5 dag
    · parówki cienkie 4 szt
    · cebula 2 szt
    · tłuszcz
    · mąka pszenna 1-2 łyżki
    · natka pietruszki
    · sól
    · pieprz
    · cukier

Kapuśniak po wrocławsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, ugotować. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, usuwając pestki. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki. Cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, cytrynami, sparzonymi i obranymi ze skórek migdałami, parówkami, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy