Krem z pieczarek

0 (0 ocen)

  • 35 min

Prosty i szybki krem z pieczarek to jedna z ulubionych zup mojej rodziny, pyszna na co dzień i od święta, polecam.

  • 35 min

Składniki:

  • 500 gram pieczarek
    2 łyżki masła
    750 ml domowego buliony warzywnego lub drobiowego
    1 łyżka śmietany 18% plus śmietana do dekoracji
    Sól, pieprz
    1 łyżeczka posiekanej natki lub szczypiorku (opcjonalnie )

Krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pieczarki, lekko je solimy i smażymy je około 15-20 minut.

    Kiedy pieczarki zmiękną i lekko się zazłocą podlewamy je bulionem i gotujemy około 30 minut. Zupę lekko studzimy, blendujemy ją, dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

    Zupę serwujemy na gorącą udekorowaną kleksem ze śmietany posypaną posiekaną natką lub szczypiorkiem.

    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy