Markizy czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka czekoladowe z masą z czekolady

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 25 dag mąki
    - 12 dag masła
    - 1 jajko
    - opakowanie cukru waniliowego
    - 10 dag cukru pudru
    - 2 dag kakao
    - 5 dag posiekanej czekolady
    - szczypta soli

    MASA CZEKOLADOWA
    - gorzka czekolada
    - 2 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - margaryna
    - cukier puder do posypania

Markizy czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier puder schłodzone masło, mieszamy i siekamy nożem. Robimy wgłębienie dodajemy jajka, cukier waniliowy, kakao oraz rozkruszoną czekoladę i sól.

    Zarabiamy szybko ciasto - wkładamy na godzinę do lodówki.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Kieliszkiem lub okrągłą foremką wycinamy kółka.

    Ciastka wykładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy 15 minut w temperaturze 180.

    Po upieczeniu ciasteczka przestudzamy.Sm Smarujemy przygotowany kremem i składamy razem posypujemy cukrem pudrem
  • 2. MASA CZEKOLADOWA
    Miękką margarynę ucieramy na puch dodajemy stopniowo po łyżce na przemian masę z czekolady czyli rozpuszczoną czekoladę na parze oraz masę jajeczną czyli ubite całe jajka z cukrem. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Komentarze

Podobne przepisy