Markizy czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne kruche ciasteczka z masą czekoladową

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 25 dag mąki
    - 12 dag masła
    - 1 jajko
    - 1 cukier wanilinowy
    - 10 dag cukru pudru
    - 2 dag kakao
    - 5 dag czekolady mlecznej

    Masa czekoladowa
    -1 gorzka czekolada
    - 2 jajka
    -10 dag cukru
    - 25 dag masła

Markizy czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier puder schłodzone masło, mieszamy i siekamy nożem. Robimy wgłębienie dodajemy jajka, cukier waniliowy, kakao oraz rozkruszoną czekoladę i sól. Zarabiamy szybko ciasto - wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Kieliszkiem lub okrągłą foremką wycinamy kółka. Ciastka wykładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy 15 minut w temperaturze 180. Po upieczeniu ciasteczka przestudzamy. Smarujemy przygotowany kremem i składamy razem posypujemy cukrem pudrem.
  • 2. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo po łyżce na przemian masę z czekolady czyli rozpuszczoną czekoladę na parze oraz masę jajeczną czyli ubite całe jajka z cukrem. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy