Tort malakoff

0 (0 ocen)

  • Średni

Austriacki Tort Malakoff- pyszne połaczenie biszkoptów, ponczu, kremu i migdałów zrobiony na moje urodziny.

  • Średni

Składniki:

  • - podłużne biszkopty: 300 gramów
    - rum: 50 mililitrów
    - białe wino: 0.5 szklanki
    - cukier: 2 łyżeczki
    - dżem porzeczkowy: 0.5 sztuki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - cukier: 4 łyżki
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - cukier puder: 3 łyżki
    - migdały w płatkach uprażone: 100 gramów
    - masło: 250 gramów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - śmietana 30%: 200 mililitrów
    - płatki migdałowe uprażone: 50 gramów
    - herbatniki w czekoladzie: 20 sztuk

Tort malakoff - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszac składniki ponczu:białego wino, rum, 2 łyżeczki cukru. Tortownicę wyłozyć połową biszkoptów szczelnie, nasączyc połową ponczu.
  • 2. Ugotowac budyń z mlekiem i cukrem, ostudzic.
  • 3. Masło utrzec z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawac po łyżce zimnego budyniu, dodac sok z cytryny.
  • 4. Podgrzac dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach.
  • 5. Posmarowac grubo częścią kremu, posypac połową płatków. Ułożyć ponownie biszkopty, dżem, krem (troche zostawic na posmarowanie boków) i płatki. Wstawic do lodówki.
  • Tort malakoff 6. Gdy krem stwardnieje zdjac obręcz tortownicy, posmarowac boki ciasta resztą kremu i obkleic płatkami. Udekorowac herbatnikami i bitą śmietaną zrobioną z ubitej kremówki. Wstawic do lodówki. Pyszny i elegancki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy