Tort malakoff z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować gęsty budyń z mlekiem i cukrem waniliowym, ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Zaparzyć kawę w 200 ml wrzątku, osłodzić, wlać rum, ostudzić. Tortownicę 20 cm wyłożyć biszkoptami nasączonymi ponczem (biszkopty zanurzamy pojedynczo na kilka sekund w misce z ponczem). Posmarować częścią kremu, wyłożyć część osączonych z zalewy jagód, posypać płatkami migdałowymi. Jeśli używamy świeżych jagód, 2/3 rozdrabniamy widelcem i mieszamy z całymi owocami.
Ułożyć podobnie drugą i trzecią warstwę biszkoptów, kremu, jagód i płatków. Do dekoracji można zostawić część kremu, ok 5 dag płatków migdałowych. Wstawić do lodówki do stężenia kremu.
Wstawić do lodówki. Gdy krem stwardnieje, zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu, obkleić płatkami. Przechowywać w lodówce. Wyjąc co najmniej 30 min. przed podaniem.
Komentarze