Tort Malakoff z jagodami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Czyli austriacki tort migdałowy. Zwykle przełożony konfiturą. Ja użyłam jagód, które świetnie się komponują z aromatem kawy.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - okrągłe biszkopty: ok. 42 szt.

    - budyń waniliowy bez cukru
    - miękkie masło: 20 dekagramów
    - mleko: 1,5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - cukier puder: 4 łyżki
    - uprażone płatki migdałowe: 7 dekagramów
    - jagody w syropie (po odsączeniu z syropu): 1 szklanka lub 2 szkl. świeżych jagód

    - kawa mielona: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżka
    - rum: 50 mililitrów

Tort malakoff z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Malakoff3 1. Ugotować gęsty budyń z mlekiem i cukrem waniliowym, ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Zaparzyć kawę w 200 ml wrzątku, osłodzić, wlać rum, ostudzić. Tortownicę 20 cm wyłożyć biszkoptami nasączonymi ponczem (biszkopty zanurzamy pojedynczo na kilka sekund w misce z ponczem). Posmarować częścią kremu, wyłożyć część osączonych z zalewy jagód, posypać płatkami migdałowymi. Jeśli używamy świeżych jagód, 2/3 rozdrabniamy widelcem i mieszamy z całymi owocami.
    Ułożyć podobnie drugą i trzecią warstwę biszkoptów, kremu, jagód i płatków. Do dekoracji można zostawić część kremu, ok 5 dag płatków migdałowych. Wstawić do lodówki do stężenia kremu.
    Wstawić do lodówki. Gdy krem stwardnieje, zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu, obkleić płatkami. Przechowywać w lodówce. Wyjąc co najmniej 30 min. przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy